Η Σύρος

Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η έκτασή της είναι 84,069 τ.χλμ..
Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες.
Γειτνιάζει με αρκετά νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος. Στα βόρεια βρίσκεται η Άνδρος, βορειοανατολικά η Τήνος και ανατολικά η Μύκονος καθώς και τα μικρά νησιά της Δήλου και της Ρήνειας. Βορειοδυτικά βρίσκονται η Κέα και η Γυάρος, δυτικά η Κύθνος και νοτιοδυτικά η Σέριφος. Στα νότια βρίσκονται η Σίφνος, η Αντίπαρος, η Πάρος και η Νάξος.

Το βόρειο μέρος της Σύρου, που ονομάζεται Απάνω Μεριά,(ενταγμένο στο πρόγραμμα natura 2000) είναι ορεινό και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Το τμήμα αυτό του νησιού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι διαφέρει μορφολογικά από το υπόλοιπο. Είναι το μοναδικό μέρος που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα. Διαθέτει λίγους δρόμους και σηματοδοτημένα μονοπάτια αλλά περιέχει τοπία με βράχια, γεφυράκια και σπηλιές.

Από αυτά τα μονοπάτια αλλά και απο τη θάλασσα με σκάφος γίνεται η πρόσβαση στις βόρειες παραλίες της Σύρου (Γράμματα, Λία, Αετός, Βαρβαρούσα) που λόγω της έλλειψης δρόμων, είναι ερημικές και ιδανικές για απομόνωση και ηρεμία.

Το νότιο μέρος είναι πεδινό και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα χωριά και οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Οι οικισμοί εκεί είναι ανεπτυγμένοι τουριστικά, ενώ και το οδικό δίκτυο είναι αρκετά καλό.

Πατρίδα του Βαμβακάρη και τόπος έμπνευσης του Καραγάτση, η Σύρος εντυπωσιάζει με τις τόσο διαφορετικές πτυχές της.

Στο νησί υπάρχουν αρκετοί οικισμοί με ξεχωριστό και ιδιαίτερο της Άνω Σύρου που είναι το μεσαιωνικό διοικητικό κέντρο της Σύρου, και ιστορική έδρα του ενιαίου Δήμου της Σύρου.
Βρίσκεται στη ανατολική πλευρά του νησιού στην θέση που προηγουμένως ονομαζόταν Μεσοβούνι.
Άρχισε να κατοικείται ως κάστρο από τους κατοίκους της Σύρου που τον μεσαίωνα πληττόταν από την πειρατεία.

Οι καθολικοί κάτοικοι του οικισμού και κατ' επέκταση του νησιού οφείλουν την καταγωγή τους σε Ενετούς εμπόρους καθώς και Φράγκους σταυροφόρους. Λόγω του καθολικού στοιχείου στη Σύρο, το νησί είχε τεθεί υπό την προστασία της Γαλλίας. Έτσι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε οθωμανική κατοχή, παρά μόνο φορολογική υποτέλεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η πρωτεύουσα Ερμούπολη βρίσκεται επίσης στην ανατολική πλευρά του νησιού.Η εντυπωσιακή Ερμούπολη πρωτεύουσα του νησιού με κίνηση, κόσμο, ιδιαίτερη ομορφιά και νεοκλασική αρχιτεκτονική είναι ένα ζωντανό μνημείο της νεότερης Ελλάδας με ιστορία τουλάχιστον 200 χρόνων, ξεχωρίζει σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Με το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης το 1821, οι Συριανοί κράτησαν ουδέτερη στάση. Η καταστροφή όμως της Χίου το 1822, αλλά και οι διώξεις των Ελλήνων στη Σάμο, τη Σμύρνη, τις Κυδωνίες (Αϊβαλί), τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο προκάλεσαν ένα μαζικό προσφυγικό κύμα στη Σύρο. Οι πρόσφυγες βρήκαν στη Σύρο σχετική ασφάλεια λόγω των προνομίων που είχε παραχωρήσει η Πύλη στο νησί αλλά και φυσικά χαρίσματα, όπως το μεγάλο, ασφαλές από τους ανέμους λιμάνι.

Εκείνη την περίοδο ορισμένοι εύποροι Συριανοί έχτισαν τα πρώτα σπίτια εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ερμούπολη. Οι πρόσφυγες, που δεν θεώρησαν εξαρχής μόνιμη τη διαμονή τους στο νησί, εγκαταστάθηκαν σε σκηνές και ξύλινα παραπήγματα. Ωστόσο, το 1824 έχτισαν την πρώτη εκκλησία (τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος), λιθόκτιστες οικοδομές στα πιο στέρεα σημεία του εδάφους, ενώ τα σπίτια άρχισαν να σκαρφαλώνουν στις πλαγιές οργανώνοντας τις συνοικίες των συντοπιτών (Βροντάδο, Ψαριανά, Υδραίικα).

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε στους πρόποδες της Άνω Σύρου ένα αστικό θαύμα: Μια πόλη γεμάτη ζωή και πλούσια κτίρια υψώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εκεί που νωρίτερα υπήρχε άγονο έδαφος και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού χαμόσπιτα και αποθήκες.

Πνευματική ακτινοβολία αιώνων συνεχίζεται ακόμα και σήμερα μέσα από τον πολιτισμό που παράγει.
Θέατρο, Μουσική, χορός, εικαστικές τέχνες συνθέτουν την καθημερινότητα της Σύρου μέσα από φεστιβάλ,
εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις κ.α.. καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:

Μουσεία - Εκθέσεις-Χώροι
Δημαρχείο Ερμούπολης
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Βιομηχανικό Μουσείο - Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού
Θέατρο Απόλλων
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ιστορικό Αρχείο Σύρου
Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης
Λαογραφικό Μουσείο Σύρου
Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων & Ιστορικό Αρχείο Δήμου Άνω Σύρου
Ο Ταρσανάς της Σύρου
Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
Καθολικός Καθεδρικός Ναού του Αγίου Γεωργίου
Ναός του Αγίου Νικολάου
Πινακοθήκη Κυκλάδων
Αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη

Στη Σύρο εκδίδεται μία καθημερινή εφημερίδα, η Κοινή Γνώμη και μία εβδομαδιαία, ο Λόγος των Κυκλάδων. Επίσης, το Serious, ένα μηνιαίο περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας που κυκλοφορεί από το 2009 στα νησιά των Κυκλάδων.

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές!!

[maxsocial id="1"]