Το βόρειο τμήμα της Σύρου – η Απάνω Μεριά, όπως την ονομάζουν οι Συριανοί – είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο του νησιού γιατί διατηρείται ανέγγιχτο και καλεί τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν ακολουθώντας τα μονοπάτια που οδηγούν στις μοναδικές ερημικές παραλίες της ΒΔ μεριάς. Εκεί ακριβώς που φτάνει και το σκάφος Πέρλα1 διά θαλάσσης, δίνοντας στον επισκέπτη επιπλέον τη δυνατότητα να θαυμάσει στη διαδρομή το μοναδικό από γεωλογικής άποψης τοπίο της Βόρειας Σύρου.
Ας τις ανακαλύψουμε μαζί!
Ανακαλύψτε τις παρθένες βορειοδυτικές παραλίες της Σύρου!
Η Βαρβαρούσα είναι η πρώτη παραλία που προσεγγίζει το σκάφος μετά την αναχώρηση από το Κίνι. Είναι από τις μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες της ΒΔ μεριάς, αμμώδης, με πεντακάθαρα γαλάζια νερά. Το νησάκι στην είσοδο του όρμου αποτελεί μια ξεχωριστή εικόνα στο τοπίο και η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι μοναδική.
Αναφορικά με το όνομα της περιοχής, ο θρύλος λέει πως ο ξακουστός πειρατής Μπαρμπαρόσσα κρυβόταν με το καράβι του πίσω από το νησάκι και εφορμούσε στα διερχόμενα πλοία, χρησιμοποιώντας το στενό πέρασμα ανάμεσα στο νησάκι και τη στεριά. Απ’ αυτόν πήρε η παραλία το όνομα της. Κατά μία άλλη εκδοχή, αυτή ήταν η παραλία στην οποία πειρατές, «βάρβαροι», προσάραζαν με τα πλοία τους και από εκεί λυμαίνονταν την περιοχή, εξ’ ου και το όνομα Βαρβαρούσα.
Όσο πλησιάζουμε στον Αετό, την παραλία στο βαθύ φυσικό κόλπο μετά τη Βαρβαρούσα, το χρώμα της θάλασσας αλλάζει. Από βαθύ γαλάζιο γίνεται ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο, μοναδικό στο νησί. Στην παραλία με τη χρυσή άμμο και τον αμμώδη βυθό, δυο δεντράκια χαρίζουν τη σκιά τους στους επισκέπτες, ενώ τα βράχια με τους ιδιαίτερους σχηματισμούς τους συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.
Κοιτάζοντας την παραλία από ψηλά (από το δρόμο που οδηγεί στον οικισμό του Σαν Μιχάλη στην Απάνω Μεριά) καταλαβαίνουμε γιατί η παραλία ονομάζεται Αετός. Τα δυο βουνά που την περιβάλλουν μοιάζουν με φτερούγες και λαιμό αετού και το νησάκι της Βαρβαρούσας αποτελεί το ράμφος του.
Ένα μπάνιο εκεί θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστό, αν και ο δυνατός βοριάς κάνει κάποιες φορές αδύνατη την πρόσβαση στην παραλία αυτή.
Η Λία είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραλίες των επισκεπτών της Απάνω Μεριάς. Με άμμο και βότσαλα, έχει το πλεονέκτημα μιας μικρής συστάδας από αρμυρίκια που χαρίζει φυσική σκιά. Η Λία παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, λόγω των σπάνιων πετρωμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, όπως κυανοσχιστόλιθων, γλαυκοφαινών και εκλογιτών.
Μπορεί να είναι η μικρότερη από τις ΒΔ παραλίες αλλά δεν υστερεί καθόλου σε ομορφιά. Η παραλία κατά κύριο λόγο αποτελείται από βότσαλα, και χοντρή άμμο κοντά στο νερό αλλά η ηρεμία του τοπίου θα σας ανταμείψει.
Το Μαρμάρι, που πήρε το όνομα του από το λατομείο μαρμάρου που βρισκόταν στην περιοχή, είναι η παραλία με τα πιο ρηχά νερά που παίρνουν ένα υπέροχο τιρκουάζ χρώμα, δημιουργώντας έτσι ένα εξωτικό τοπίο.
Γριά Σπηλιά
Πρόκειται για τη διασημότερη από τις ΒΔ παραλίες της Σύρου. Έχει φυσική σκιά από πεύκα και αρμυρίκια, αμμώδη βυθό και είναι προστατευμένη από το δυνατό βοριά. Είναι γνωστή πια και ως η παραλία του Αμερικάνου. Πήρε το όνομα αυτό όταν το 1965 ο αμερικάνος οικονομολόγος John Pierson αγόρασε μια έκταση περίπου 800 στρεμμάτων στους γύρω λόφους με σκοπό να δημιουργήσει ένα δάσος από πεύκα, αρμυρίκια και άλλα δέντρα στο άνυδρο και βραχώδες έδαφος της περιοχής. Περιέφραξε ολόκληρη την έκταση για να προστατεύσει τα δέντρα από τα αγριοκάτσικα, έσκαψε πηγάδι και με πολύ κόπο και φροντίδα το πείραμα πέτυχε. Σήμερα αποτελεί μία από τις ελάχιστες δασώδεις περιοχές του νησιού και παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας του «Γιάννη του Αμερικάνου», όπως τον θυμούνται οι ντόπιοι. Ο Pierson πέθανε το 2001. Αγάπησε τόσο πολύ αυτόν τον τόπο που ζήτησε οι στάχτες του να σκορπιστούν γύρω από το πρώτο δέντρο που φύτεψε.
Γράμματα
Πολύ μικρή αμμώδης παραλία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των επιγραφών.
Σε μικρή απόσταση από την παραλία της Γριάς Σπηλιάς βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Γραμμάτων. Ακολουθώντας το μονοπάτι φτάνουμε στο σημείο που βρίσκονται χαραγμένα πάνω στα βράχια ονόματα, ημερομηνίες, ευχαριστίες και προσευχές ναυτικών που έβρισκαν καταφύγιο με τα καράβια τους στον όρμο αυτόν για να προστατευτούν από τις κακές καιρικές συνθήκες, καθώς ο όρμος των Γραμμάτων ήταν από την αρχαιότητα γνωστός ως ο πιο προστατευμένος από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Οι επιγραφές χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια ακόμα αλλά κυρίως από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σύρου.
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
2 Responses
Αν υπάρχει παράδεισος είναι στις βόρειες παραλίες!!!! The best adventure with the best captain!!! Ευχαριστούμε πολύ Νίκο για την όμορφη μέρα!!!!
Από τις εμπειρίες που δεν ξεχνάς ποτέ και γίνονται φιλίες ζωής.